Rente

Av | august 11, 2018

Er du interessert i å ta opp et lån som passer deg og ikke et lån som du kan få? Det er nemlig stor forskjell på de lånene som er tilgjengelige for oss, da det finnes ganske mange forskjellige typer lån som vi kan få. Nordmenn har mye gjeld og staten er bekymret for vårt voksende gjeldsnivå. Det er derfor viktig at du er nøktern med å ta opp ny gjeld, da konsekvensen ved stor gjeld er at den fort kan blir veldig vanskelig å håndtere hvis det skjer noe med renten.

Sentralbanken har et våpen i erme når de skal styre hvordan den økonomiske utviklingen går i Norge og verden. Synes banken at vi har det for bra, at vi har god inntekt og at vi bruker for mye penger så kan de stramme inn litt på hvor mye penger vi bruker ved å skru litt på renta. Vi snakker da om at sentralbanken kan sette opp renta slik at vi må betale litt mer penger til banken på gjelden vi har, som igjen gjør at vi ikke kan bruke disse pengene på det vi egentlig har lyst på, som er shopping, reise og mat.

Prinsipal

Når du tar opp et billig forbrukslån kan det være greit å vite hva du gjør. Det første som skjer er at du søker penger hos en bank eller en tilbyder. Dette skjer på nett og er derfor en ganske smidig og effektiv prosess. Når du søker på lån er opp til deg. Internett er oppe hele døgnet. Hva som eller skulle være greit er om lånet er godkjent, selve utbetalingen. Pengene kommer rett inn på konto, som vanligvis skjer samme dag eller dagen etter at søknaden er godkjent.

Når du har pengene så har du også et lån. Selve lånesummen som du skylder banken heter prinsipalen. Har du fått et lån på 200.000 kroner kan det hende at denne prinsipalen er 202.000 kroner. Dette fordi banken tar et oppstartsgebyr, som de legger på prinsipalen. Andre banker opererer på en annen måte. Får du et lån til 200.000 kroner og oppstartsgebyret er på 2.000 kroner får du utbetalt 198.000 kroner. Her ser du at det tas et gebyr, så er spørsmålet bare om du må betale rente på gebyret eller ikke over tid.

Rente

Rente er en kostnad ved å ta opp lån og den største kostnaden du får. Renten blir du aldri kvitt før hele lånet er nedbetalt. Noen lån er satt opp sånn at du betaler mer rente i starten av låneperioden, mens andre låner slik at du betaler like mye rente og like mye avdrag hver eneste måned. Betaler du mer rente i starten av perioden enn i slutten av perioden vil det være dumt å refinansiere hvis du ikke får en bedre rente fordi du da ender opp med en prinsipal som nesten ikke er betalt på.